Program warsztatów

Szanowni Państwo

Poniżej przedstawiamy program tymczasowy Warsztatów pt.Perspektywy rozwoju produkcji rybackiej w obliczu wyzwań 21. wieku.

 

eit food logo

flag of europeTa działalność została sfinansowana przez EIT Food, Wspólnotę Innowacji ds. Żywności Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu UE w ramach programu „Horyzont 2020", programu ramowego UE w zakresie badań i innowacji.

 

800 - 1000 Rejestracja uczestników

1000 - Przywitanie uczestników

EIT Food - Wspólnota Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności Moderator: dr Tomasz Jeliński, IRZiBŻ PAN Olsztyn

  • Prezentacja Konsorcjum mającego wspierać Europę w obszarze innowacji na rzecz bezpieczeństwa i zrównoważonej produkcji żywności.

1030 - Globalne ocieplenie – zmiany globalne i ich znaczenie dla organizmów żywych - Moderator: dr Radosław Kowalski, IRZiBŻ PAN Olsztyn

  • Prelekcja dotycząca zmian klimatycznych i ich wpływu na organizmy żywe ze szczególnym uwzględnieniem ryb.

1100 - Globalne ocieplenie i jego konsekwencje dla rybactwa śródlądowego - Moderator: dr Radosław Kowalski, IRZiBŻ PAN Olsztyn

  • Dyskusja dotycząca zmian klimatycznych i ich wpływu na organizmy żywe ze szczególnym uwzględnieniem ryb.

1200 - Spotkania dotyczące wymiany doświadczeń i tworzenia nowych sieci związanych z transferem wiedzy „Science2business” - Moderator: mgr Anna Bednarska, IRZiBŻ PAN Olsztyn

  • Spotkania naukowców i producentów ryb, wspólna wymiana oczekiwań oraz propozycji współpracy.

1300 – 1400 LUNCH

1400 - I. Ochrona bioróżnorodności - Moderator: dr Tomasz Jeliński, IRZiBŻ PAN Olsztyn

  • Ochrona bioróżnorodności organizmów wodnych – teoria a praktyka, czyli realne możliwości przywracania bioróżnorodności wód - dr inż. Radosław Kowalski – IRZiBŻ PAN Olsztyn

1420 - II. Zrównoważona produkcja rybacka - Moderator: dr inż. Beata Cejko, IRZiBŻ PAN Olsztyn

  • Obiegi półzamknięte i zamknięte w produkcji ryb łososiowatych – blaski i cienie zrównoważonej produkcji - mgr Wojciech Jóźwiak, NGR/Aqualedge

1440 III. Automatyzacja produkcji rybackiej - Moderator: mgr Ziemowit Pirtań, SPRL/GR Tarnowo/Aqualedge

  • Możliwości zautomatyzowania hodowli ryb - Mgr Tomasz Kolankowski, KOL-Tech

1500 - IV. Gospodarowanie odpadami poprodukcyjnymi w gospodarstwach rybackich – nowe strategie i perspektywy - Moderator: mgr Wojciech Jóźwiak, NGR/Aqualedge

  • Innowacyjne rozwiązania złóż biologicznych mogących znaleźć zastosowanie w akwakulturze - dr hab. Marcin Dębowski prof. UWM; dr hab. Marcin Zieliński prof. UWM
  • Możliwości wykorzystania i neutralizacji zanieczyszczeń powstających w akwakulturze w systemach intensywnej produkcji biomasy mikroglonów - dr hab. Marcin Dębowski prof. UWM; dr hab. Marcin Zieliński prof. UWM
  • Aktywne wypełnienia złóż biologicznych i ich potencjał zastosowania w systemach akwakultury - dr hab. Marcin Dębowski prof. UWM; dr hab. Marcin Zieliński prof. UWM

1600 - V. Dyskusja z prelegentami | Przerwa kawowa | Targi pracy - Moderator: mgr. Anna Bednarska, PAN Olsztyn

Dyskusja obejmować będzie wszystkie poruszane zagadnienia, stworzona zostanie także możliwość spotkań pomiędzy właścicielami gospodarstw rybackich a studentami biorącymi udział w szkoleniu.

  Pobierz załącznik: dokument w formacie AdobePDF: EITFood-Program_szkolenia_IRZBZ_SPRL.pdf

Organizator

logo sprl small

Stowarzyszenie Producentów
Ryb Łososiowatych
84-300 Lębork, Aleja Wolności 30/105
Tel. Biuro: [+48] 59 862 2727
Adres email: biuro@sprl.pl

W Serwisie wykorzystujemy pliki typu cookies, które podczas przeglądania Serwisu są zapisywane przez system teleinformatyczny w systemie Użytkownika. Pozwalają one na późniejszą identyfikację Użytkownika w przypadku ponownego połączenia z Serwisem z urządzenia, na którym zostały zapisane.

Pliki cookies zbierają dane dotyczące korzystania z Serwisu przez Użytkownika, a ich głównym celem jest ułatwienie Użytkownikowi korzystania z Serwisu, dostosowywanie Serwisu do potrzeb i oczekiwań (personalizacja podstron Serwisu), oraz badanie ruchu Użytkowników w ramach Serwisu

Szukaj